Prihodi budžeta ove godine smanjeni 5,65%

Bez autora
May 26 2010

Izvorni prihodi budžeta Crne Gore i državnih fondova za april 2010. godine ostvareni su u iznosu od 92,33 miliona eura, što je 95 odsto plana za taj mjesec. Poređeno sa ostvarenjem za prva četiri mjeseca prošle godine, izvorni prihodi budžeta i državnih fondova su niži za 5,65 odsto. Napominjemo da smo u martu 2009. godine imali 11 miliona eura prihoda od otplate kredita od strane Prve banke. Izvorni prihodi budžeta Crne Gore i državnih fondova za period od januara do aprila 2010. godine iznose 308,2 miliona eura i niži su u odnosu na planirane za 7,5odsto. Prihodi po osnovu poreza iznose 192,42 miliona eurai niži su devet odsto u odnosu na planirane. Razlozi za niže ostvarenje prihoda od poreza su slabija naplata poreza na dobit pravnih lica, akciza i poreza na imovinu. Niža naplata poreza na dobit ostvarena je zbog manje ostvarene dobiti pravnih lica u 2009. godini i zbog promjene zakonske regulative koja se odnosi na ukidanje akontativne naplate poreza na dobit. Do niže naplate akciza došlo je zbog smanjenog prometa naftnih derivata, pri čemu je naplata akciza ostvarena na nivou prošle godine.

Prihodi budžeta ove godine smanjeni 5,65%Izvorni prihodi budžeta Crne Gore i državnih fondova za april 2010. godine ostvareni su u iznosu od 92,33 miliona eura, što je 95 odsto plana za taj mjesec.

”Poređeno sa ostvarenjem za prva četiri mjeseca prošle godine, izvorni prihodi budžeta i državnih fondova su niži za 5,65 odsto. Napominjemo da smo u martu 2009. godine imali 11 miliona eura prihoda od otplate kredita od strane Prve banke”, navode u Ministarstvu finansija.

Izvorni prihodi budžeta Crne Gore i državnih fondova za period od januara do aprila 2010. godine iznose 308,2 miliona eura i niži su u odnosu na planirane za 7,5odsto.

“Prihodi po osnovu poreza iznose 192,42 miliona eurai niži su devet odsto u odnosu na planirane. Razlozi za niže ostvarenje prihoda od poreza su slabija naplata poreza na dobit pravnih lica, akciza i poreza na imovinu. Niža naplata poreza na dobit ostvarena je zbog manje ostvarene dobiti pravnih lica u 2009. godini i zbog promjene zakonske regulative koja se odnosi na ukidanje akontativne naplate poreza na dobit. Do niže naplate akciza došlo je zbog smanjenog prometa naftnih derivata, pri čemu je naplata akciza ostvarena na nivou prošle godine”, objašnjeno je iz Ministarstva finansija.

Za prva četiri mjeseca 2010. godine naplata direktnih prihoda (poreza na dohodak fizičkih lica i doprinosa), ostvarena je na višem nivou od planiranog. Takođe, naplata poreza na dodatu vrijednost, ostvarena je na planiranom nivou, pri čemu je identifikovana promjena odnosa unutrašnjeg i uvoznog PDV-a, što ukazuje na povećanu unutrašnju ekonomsku aktivnost.

Naplata poreza na međunarodnu trgovinu i transakcije i ostalih republičkih poreza ostvarena je iznad planiranog iznosa.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik